Blog - Hírek, érdekességek, szubjektív vélemények a tech világából

Az autós kamerák előnyei

2021.10.15 10:00
Az autós kamerák előnyei

Az autós menetrögzítő kamerák kompakt méretű készülékek, melyek könnyen rögzíthetőek az autónk műszerfalára vagy szélvédőjére. A kamera felvételt készít, melyet a beépített memóriájában vagy a behelyezett memóriakártyán tárol. Ezek a felvételek másolhatóak vagy megoszthatóak, ha utunk során olyan szituáció következik be, amiatt később szükségünk van a felvételre.

Megcáfolhatatlan bizonyítékot biztosítanak

Tapasztalt vezetők tudják, hogy bármikor megtörténhet egy váratlan baleset az utakon, amely a vétkes sofőrt és az ő környezetét is veszélyeztetheti. Bármennyire odafigyelünk vezetés közben, akadnak olyan esetek, ahol a koccanás elkerülhetetlen. Ilyen eseteknél sokszor vita szokott lenni a baleset résztvevői között, hiszen a hibás sofőr nem akarja elismerni a felelősséget.

Annak érdekében, hogy bizonyítsuk ártatlanságunkat a lehető legtöbb bizonyítékot össze kell gyűjtenünk, hogy kártérítést kapjunk. Ilyen megcáfolhatatlan bizonyítékot nyújtanak az autós kamerák.

 

 

Videóanyag a vezetésünkről

Tanulj az autósiskola után a saját autós kameráddal

Az autós kamerák jó támpontot tudnak adni a vezetési technikáról a kezdő, de akár tapasztalt a sofőröknek is. Segítségükkel vissza tudjuk nézni a vezetésünket, okulni tudunk hibáinkból és otthon kielemezhetjük, hogy az adott forgalmi helyzetben, hogyan kellett volna eljárnunk.

Továbbá a parkolási technikánkon is csiszolhatunk vele, kifejezetten alkalmasak erre azok a kamerák, melyek kétcsatornás rendszerrel működnek. Ezek a készülékek rendelkeznek első és hátsó kamerával is. Ezáltal az esetleges baleseteken túl, ahol a vétkes sofőr mögöttünk nem tartotta a követési távolságot, a párhuzamos és kilencven fokos parkolásunkat is vissza tudjuk nézni.

Készíts felvételt a nyaralásról

A menetrögzítő autós kameráknak a biztonsági és oktatói szerepén túl, akad alternatív felhasználása is. Digitális világunkban szeretjük megosztani élményeinket a szeretteinkkel. Egy mondás szerint pedig nem az úticél a fontos, hanem az utazás. Egy gyönyörű tengerparti utat, vagy akár egy magas hegyről levezető szerpentin élményét is rögzíteni tudjuk ezekkel az autós kamerákkal. Külföldön kifejezetten fontos odafigyelnünk a menetrögzítő kamerák használatára, hiszen akadnak olyan országok, ahol korlátozott lehetőségünk van ezeket a készülékeket használni.

 

 

A jogszabály Magyarországon

Hazánkban menetrögzítő autós kamera használata nem ütközik törvénybe, viszont a felvételek közzétételénél figyelembe kell venni több tényezőt. A felvételeken szereplő arcokat és rendszámokat ki kell takarni, hiszen személyiségi jogokat sért a felvételt közzé tevő illető, ha ezt elmulasztja.

Természetesen vannak olyan szituációk, ahol a felvételt birtokló személy ellen követett el szabálysértést egy vétkes sofőr vagy egy közlekedésben szereplő személy. Ilyen esetben az vétkes hiába hagyatkozik a személyiségi jogaira, a szabálysértés felülírja a személyiségi jogokat.

De mégis hol találok ilyen hű útitársat?

Nálunk megtalálhatod a piac legmenőbb menetrögzítő autós kameráit, mégpedig a Lamax, TrueCam és a Xiaomi DDPAI készülékeit.

Legyen szó akár egycsatornás vagy kétcsatornás rendszerrel rendelkező készülékekről, ezek az autós kamerák biztosítják, hogy a vezetés közben biztonságban érezd magad. Természetsen a kamerák különböző felbontással üzemelnek. Megtalálható FULL HD, 2K, 2.5K és 4K felbontás is. Érdemes lehet figyelni az apró részletekre is.

Ha pedig további hasznos autós kiegészítőkre vágysz akkor böngéssz a kaptárban autós tartók, bluetooth headsetek, autós töltők és fm transmitterek között.

A Tech Kaptár ajánlása: