Blog - Hírek, érdekességek, szubjektív vélemények a tech világából

Útmutató a vezeték nélküli - True Wireless fülhallgatókhoz

2021.10.22 16:32
Útmutató a vezeték nélküli - True Wireless fülhallgatókhoz

A vezeték nélküli fülhallgatók egyre népszerűbbek lettek napjainkban, a választék mára már óriási. Ha ilyen termék választásán gondolkozol, akkor nincsen könnyű dolgod. Ezzel a blog cikkel szeretnénk segítséget nyújtani a választásban. Összegyűjtöttük, hogy a TWS fülhallgatóknál milyen tényezőket érdemes figyelembe venni a vásárlás előtt.

Mi az a True Wireless (TWS)?

Sokakban felmerül a kérdés ezzel a megnevezéssel kapcsolatban, melyet a legtöbb gyártó feltüntet a vezeték nélküli fülhallgatók leírásánál. Amellett, hogy jól mutat a termék paramétereinél, sokkal többet jelent mintsem egyszerű marketing trend. A valódi vezetéknélküli fülhallgatók nem használnak semmilyen kábelt az adatátvitelhez, az egyetlen kábel a csomagolásban a fülhallgatók töltését fogja szolgálni.

A két hangszóró egymással és az adott lejátszóval Bluetooth alapú kapcsolat segítségével kommunikál. Ennek a technológiának nagy előnye, hogy nem fogunk bajlódni az összegubancolódott és sérülékeny kábelekkel, továbbá diszkréten lehet őket hordani hiszen nem lógnak madzagok mindenfelé zenehallgatás közben.

 

 

Széleskörű felhasználást biztosítanak

  • Zenehallgatás utazás közben: Ha kedvenc zenéinket szeretnénk hallgatni az utcán sétálva, vagy éppen munkába menet, akkor meghatározó tényező lehet a zajszűrés és a fülhallgató kialakítása. A város zajai miatt mindenképp érdemes hallójáratba illeszkedő vezeték nélküli fülhallgatót választani, mely biztosítja a kívánt hangminőséget forgalmasabb helyszíneken is.
  • Sport közben: A legjobb választás olyan vezeték nélküli fülhallgató lehet, mely könnyű, kényelmesen, de szorosan ül a fülünkben, állja a nedvességet és mozgás közben nem esik ki hallójáratunkból. A legtöbb gyártó már olyan termékeket kínál, melyeknek IP védettséggel vannak ellátva, így az edzés közben keletkezett izzadság nem tesz kárt a termékben. Intenzív sporthoz pedig mindenképp fülhallgatót ajánlanánk fejhallgató helyett, hiszen kevésbé melegíti fel a fejet, ezáltal praktikus és higiénikus alternatívát nyújt.
  • Hívásokhoz: A mikrofonok kialakítása és minősége lesznek a legfontosabb szempontok, amire figyelnünk kell a vásárláskor. Érdemes olyan vezeték nélküli fülhallgatót választani, melynek hosszúkás száj irányába lenyúló vége van. A fülhallgató szárának végén elhelyezkedő mikrofon könnyebben és jobb minőségben tudja közvetíteni a hangot, mint a gomb kialakítású társai, hiszen közelebb van a hangforráshoz.

 

 

Búcsút inthetünk a bosszantó kábeleknek

A vezeték nélküli fülhallgatók legnagyobb előnye a nevében rejlik, azaz, hogy vezeték nélkül tudunk zenét hallgatni. Ez viszont azt jelenti, hogy a hagyományos vezetékes fülhallgatókkal szemben, akkumulátort kell használnunk, hogy működőképes legyen a készülék, ami korlátozza az üzemidőt.

A fülhallgatók kompakt akkumulátorát a hordozható házuk tölti fel. Ezeket a töltőházakat márkától függően USB-C vagy Lightning kábel segítségével lehet feltölteni, illetve adott termékeknél akár QI vezeték nélküli töltést is lehet alkalmazni.

A gyártók feltüntetik az egy töltéssel elérhető üzemi időt, ami átlagosan 4-5 óra körül mozog, magasabb árfekvésű termékeknél akár a 7-8 órát is elérheti. Az Anker SoundCore Life Note már biztosítja ezt az üzemidőt, ha pedig a töltöttségen felül kifejezetten fontos számunkra a hangélmény maximalizálása is akkor az Anker SoundCore Liberty Air 2 Pro fogja nyújtani a legmegfelelőbb választást.

A belső és a külső is számít!

Két fajta típust különböztethetünk meg, ha a fülhallgatók kialakítását vizsgáljuk. Lehet zárt, illetve nyitott bemenetes a füles, mindkettő típusnak megvannak az előnyezi.

A zárt, azaz hallójáratba illeszkedő fülhallgatók jobb hangminőséget tudnak biztosítani. Szilikon vagy gumiharangok zárják el a hallójáratot, így kiszűrik a külvilág zajait. Ezek cserélhetőek és több méret közül lehet választani, hogy a lehető legjobban passzoljon a fülhallgató.

Nyitott kialakítású füleseknél, előnyünkre válhat, ha tisztában vagyunk környezetünkkel futás vagy gyaloglás alatt, ezek a termékek ámbár kevésbé szűrik ki a külvilág zajait, valamennyivel biztonságosabb alternatívát nyújtanak. Továbbá kisebb nyomás keletkezik a fülben, mint a zárt kialakítású testvéreinknél.

Legyen az vezeték nélküli fülhallgató, vagy akár vezetékes fejhallgató, ha zenehallgatáshoz keresel egy hű társat, nálunk biztosan rátalálsz!