Blog - Hírek, érdekességek, szubjektív vélemények a tech világából

Betekintés a robotporszívók világába

2021.10.29 18:26
Betekintés a robotporszívók világába

A technológia rohamos fejlődésével teljesen elkezdett átalakulni a világunk és ezáltal a szokásaink.  A mesterséges intelligencia pedig gyökeresen változtatja meg életünk szinte minden szegmensét, legyen szó az otthonunkról, az autónkról vagy éppen a munkahelyünkről.

Az automatizációnak köszönhetően a monoton feladatok olyan eszközöknek delegálhatóak, melyek kifejezetten egy adott feladatra vannak optimalizálva. A robotporszívók óriási népszerűségnek örvendenek, hiszen rohanó világunkban időt spórolnak és kényelmet biztosítanak.

Hogyan működik egy ilyen cucc?

Ugyanúgy adott egy elektromos motor, mint a hagyományos társánál, mely szívóerőt hoz létre. A fő differencia, hogy a robotporszívó képes az automatizált működésre, szinte emberi beavatkozás nélkül. Az önálló működéshez viszont döntéseket kell hoznia ennek a kis gépnek, ehhez pedig információra van szüksége. Ezeket az információkat szenzorjai segítségével szerzi be az eszköz.

A robotporszívók rendelkezhetnek infravörös vagy lézeres szenzorokkal, melyek fénysugarakat bocsátanak ki. A tárgyakról való visszaverődés segítségével alkotnak képet környezetükről. Egyes modelleknél ultrahangos szenzor található, mely a hasonló elven a hanghullámok visszaverődésével navigál a környezetében.

Bizonyos robotporszívók a ház feltérképezése után különböző útvonalakat próbálnak alkotni, hogy hatékonyabb legyen működésük, mely által az akkumulátor idő is tovább kitolódik és a takarítás is gyorsabb lesz. A telefonos applikációk pedig kimutatásokat és statisztikákat elemezhetünk, melyekkel nyomon követhetjük robotporszívónk munkáját.

 

 

Hogyan navigál egy robotporszívó?

Ahány gyártó annyiféle termék és műszaki megoldás, ez a robotporszívóknál sincsen másképp. Egy ilyen eszköz több szenzorral is el van látva, melyek a navigálás mellett arra is hivatottak, hogy az eszköz hatékony és energiatakarékos is legyen. Az alább felsorolt érzékelő típusok fordulnak elő leggyakrabban a készülékekben.

  • Falérzékelő: Érzékelik az egyenes vonalakat, melyek alapján navigál és közlekedik a készülék.
  • Távolságérzékelő: Folyamatosan figyeli a robotporszívó környezetét és figyel az egyes akadályokra, egyes termékek lassítanak az esetleges ütközés előtt, míg más robotporszívók elkanyarodnak az érintkezés bekövetkezte előtt.
  • Talajérzékelő: A robotporszívók alján található, mely feladata, hogy figyelemmel tartsák az eszköz és a felszín egymástól való távolságát. Ennek az érzékelőnek hála nem lesz kaszkadőr kedvenc kis otthoni segédünk és nem veti le magát a lépcső legfelső fokáról, vagy a küszöb széléről. Az esetek döntő többségében érzékelni fogja a megnövekedett távolságot és irányt vált.
  • Ütközésérzékelő: Egy mechanikusan működő szenzor, mely jelzi a robotporszívó számára, ha nekiment valamilyen akadálynak. A koccanást követően új útvonalat kezd el követni.
  • Kerékérzékelők: Drágább és komplexebb modelleknél található meg, melyek feladata, hogy figyeljék a kerék mozgását. Ezáltal lehetővé teszik az eszköz számára, hogy meghatározza mindenkori helyzetét.

 

Biztosítsuk hű társunk optimális működését

Könnyebb a rendet megtartani, mint rendet rakni. A rend megtartásában pedig egy ilyen automatizált porszívó jelentheti a megoldást. Ezeket az eszközöket másképp kell alkalmazni, mint manuálisan üzemeltetett társait. Akkor tud a robotporszívó legoptimálisabban működni, ha napi rendszerességgel végig mehet a tisztítandó helységen, hiszen így nem kell a több napon át összegyűlt koszon átverekednie magát szorgos segédünknek. Ezáltal a tisztaságot könnyedén fenn lehet tartani a kívánt helyiségben.

Ajánlott, hogy a székeket húzzuk szét a robotporszívó akadálytalan haladásához, illetve a földön hagyott kábeleket és egyéb tárgyakat igyekezzünk eltávolítani a porszívó útjából.

Ha szeretnél hátradőlni amíg kompakt kis társad gondoskodik otthonod tisztaságáról akkor böngéssz a Techkaptár robotporszívói között. Nálunk megtalálod a Xiaomi és Xiaomi almárkás robotporszívóit, melyek már bizonyítottak megbízhatóságukról és teljesítményükről.