Blog - Hírek, érdekességek, szubjektív vélemények a tech világából

Segítség az elektromos fogkefék használatához

2021.11.02 10:01
Segítség az elektromos fogkefék használatához

Napjainkban már ruháinkat sem a patak partján mossuk, gépekre bízzuk ezt a feladatot. Na de mi a helyzet, ha éppen nem a kedvenc pulcsinkról van szó, hanem éppen a fogainkról? Az elmúlt évtizedben ugrásszerűen fejlődött a szájhigénia tudománya, mely széles és változatos termékpalettát eredményezett az elektromos fogkefék körében is. Bár nem kell fogorvosnak lenni a megfelelő fogmosási technika elsajátításához, de érdemes több tényezőt is figyelembe venni, amikor az ember kezébe veszi ezt a kis eszközt. Ebben szeretnénk segítséget nyújtani az alábbi cikkben, szóval kezdjük is!

Nem kell, hogy megrázó élmény legyen a fogmosás

Mint minden elektromos kütyü használatakor, a legfontosabb dolog a biztonság. Az elektromos fogmosás rituálé első lépése, hogy fogkefénket kihúzzuk a konnektorból, avagy eltávolítjuk dokkoló állomásáról.

Minden használat előtt mossuk meg a fejrészt, bátran tegyük a csap alá, hisz az elektromos fogkefék kialakítása miatt ilyen vízmennyiség nem árt a készüléknek. Miután a kefe megtisztult, tegyünk a fej sörtéire egy pötty fogkrémet. Pro tipp: Csak akkor kapcsoljuk be a készüléket, ha már a fogunkon elkentük a krémet hiszen könnyen befesthetjük a fürdőszoba falait.

Hogyan maximalizáljam az elektromos fogkefe teljesítményét?

Na nem úgy, hogy megchippeltetjük és teszünk alá egy turbót, hanem a megfelelő töltéssel. Az elektromos fogkefék beépített vagy cserélhető akkumulátorral ellátott eszközök, melyeket az optimális működés érdekében teljesen feltöltött állapotban ajánlott használni. A nem megfelelő töltés esetében a fogkefék teljesítménye csökkenhet, mely kevésbé hatékony tisztítást eredményezhet.

Beépített akkumulátor esetén, kapunk egy töltőkábelt vagy dokkoló állomást. Érdemes ezen állomáson tárolni az eszközt, viszont fontos odafigyelni, hogy a csaptól vagy a zuhanytól viszonylag védett helyen legyen.

Mikor cseréljem az elektromos fogkefe fejét?

Hasonlóképpen, mint az akkumulátor merülése, az elektromos fogkefe elhasználódott feje is rontja az eszköz tisztításának hatékonyságát. Hasonlóképpen, mint a hagyományos fogkefénél, ha a sörték össze-vissza állnak, ellapultak vagy esetleg már kihullottak akkor már muszáj cserélni őket. Ajánlott azért ennél előbb cselekedni, alap esetben három vagy négyhavonta érdemes cserélni az adott fejeket. Hiszen ennyi idő alatt már sérülhettek a sörték, illetve higiéniai szempontból is érdemes új fejet használni.

A 2x2 szabály

A fogmosás egyik alapszabálya, mely az időtartamra és a gyakoriságra vonatkozik. Azaz naponta minimum kétszer végezzük el a szájhigiéniás karbantartásunkat, legalább két perc hosszáig alkalmanként. Természetesen lehet többször is tisztítani fogainkat, de a fogzománc és az íny nem fog feltétlenül örülni a túlzott igénybevételnek.

 

Két további tényező mellyel óvhatjuk fogainkat

Fogmosás előtt kerüljük a savas hatású ételeket legalább fél órával. Ezek az ételek átmenetileg legyengíthetik a fogzománcot, melynek erejét a nyál állítja vissza, az optimális pH értékkel (ugye milyen csodálatos az emberi test?). Érdemes megvárni ezt a periódust, hogy ne tegyünk kárt fogainkban.

Minden gamernek ismerős az autós játékok alatti érzés, amikor erősebben nyomtuk a W gombot PC-n, illetve konzolokon a karokat, mert úgy gondoltuk gyorsabban megy tőle a kocsi. Ámbár ez nem igaz sem a játékoknál, sem az elektromos fogkefe teljesítményének maximalizálásakor sem. Ügyeljünk rá, hogy fogainkra ne nyomjuk rá túlságosan a fogkefét, hiszen ezzel nem távolítunk el több lepedéket, csak növeljük a sérülés kockázatát. A megelőzés a fogápolás minden területén a legfontosabb, ez ugyanúgy igaz az elektromos fogkeféknél is.

Most már, hogy a TV Macit is leköröztük a fogmosási tudásunkkal, csak az van hátra, hogy válassz egy elektromos fogkefét, mely hű társad lesz a mindennapokban. Nálunk megtalálod a Xiaomi Soocas termékeit, melyekkel garantáltan megnyerő lesz a mosolyod!