Blog - Hírek, érdekességek, szubjektív vélemények a tech világából

Le a légúti megbetegedésekkel! - Párásítók előnyei

2021.11.11 11:06
Le a légúti megbetegedésekkel! - Párásítók előnyei

Az őszi és téli hónapokban gyakran változékony az idő, mely próbára tudja tenni immunrendszerünket. Főképp a légúti megbetegedések terjednek ebben az időszakban, melyek gyerekeket és felnőtteket is érintenek. A vírusos, náthás és megfázásos betegségek ellen is a legjobb védekezés a megelőzés. Az egészséges táplálkozás, a megfelelő vitamin és ásványianyag bevitel és a kellő testmozgás mellett további lépéseket is tehetünk.

Betegségek megelőzése párásítással

A bőrünk megóvása mellett kiemelten fontos másik elsőszámú védelmi pontunkat megerősíteni és megvédeni, mely nyálkahártyánk. A páratartalom pedig, ha 40% alatt van tartós ideig, akkor a nyálkahártya kiszáradhat és a szennyező anyagok könnyebben kerülnek be a szervezetbe, hiszen az azok szűrését végző csillók károsodnak. Ezáltal a baktériumok és vírusok könnyedén hatolhatnak be a szervezetünkbe, továbbá légzőrendszerünk számos pontján károkat okozhatnak.

A fertőzések megelőzése miatt fontos, hogy a nyálkahártyánk védelmét biztosítsuk a kiszáradástól. Ezt a levegő szűrésével, párásításával és melegítésével lehet eszközölni. Elővigyázatosság szempontjából akár nedvességmérővel is nyomon lehet követni az lakás légterének páratartalmát. A nyálkahártya, a légút és hörgők kiszáradásának megelőzése azért kifejezetten fontos továbbá, mert a száraz levegő a váladékot besűrítheti, így a köhögés és a tüsszentés is gyakori jelenséggé válhat az adott helységben.

Ideális hőérzet: A hőmérséklet és a páratartalom együttese

A páratartalom mellet a hőmérséklet is fontos a légutak optimális működésének biztosításához. Nappal 19-21, míg éjjel 18-20 Celsius-fok az ideális szobahőmérséklet. A relatív páratartalom viszont befolyásolja az szervezetünk hőérzetét, hiszen magasabb páratartalomnál magasabbnak érzékeljük a hőmérsékletet. Ez a jelenség fordítva is érződik, magas hőmérséklet, de alacsony páratartalom mellett a hőérzet is alacsonyabb lesz.

A hidegebb idők beköszöntése után elkezdünk fűteni, amivel nem csak azt érjük el, hogy melegebb lesz otthonainkban a hőmérséklet, de a levegő is kiszárad. Ilyenkor előfordul, hogy akár 20-30%-os páratartalom is kialakulhat a levegőben. Télen, befűtött szobában körülbelül 45-55 % a legideálisabb páratartalom, olyan helységben, ahol gyermek tartózkodik ez az érték lehet magasabb.

Párásítással javíthatunk ezen a helyzeten és további win-win szituáció, hogy még akár a fűtésszámlán is spórolhatunk, hiszen megegyező hőmérséklet mellett melegebbnek fogjuk érzékelni a szobát, ha a páratartalom magasabb. Erre többféle módszer létezik, de napjainkban a leghatékonyabb megoldást az elektromos párásító készülékek jelentik. Mi most az ultrahangos párásítókat fogjuk Nektek bemutatni, melyek közül bátran böngészhettek a webshopunkban.

Az ultrahangos párásítók: Könnyed légzés egész évben

A legmodernebb megoldást az ultrahangos párásító készülékek képviselik. Ezek magas frekvenciájú, gyors rezgéssel működnek, melyeknek hála mikroszkopikus méretű cseppekre bontják a vizet, amit aztán a levegőbe permeteznek. A légzéskönnyítés szempontjából ez a leghatékonyabb módszer, a légutakba ezek az apró vízcseppek jutnak be, nem pedig a párás levegő. Előbbi pedig a zavartalan légzés szempontjából sokkal kellemesebb.

Ezek a készülékek a kis méretű, formatervezett termékek közé tartoznak, ezért könnyen találhatjuk meg a helyüket a szobában. További sajátosságuk az egyszerű mozgathatóság, amely a tisztítás során is fontos szerepet kap. Az ultrahangos párásító működéséhez elektromos áramra van szükség. Emellett a tökéletes üzemeléshez szükség van még arra is, hogy a tartályba megfelelő mennyiségű és keménységű vizet töltsünk.

Az ultrahangos párásítók bármikor használhatóak, hiszen jóformán zajmentesen működnek, így éjszaka is zavartalanul pihenhetünk. A víz használata miatt rendszeres időközönként, legalább hetente egy alkalommal javasolt a tisztítása, így elkerülhető a vízkő lerakódása is.