Blog - Hírek, érdekességek, szubjektív vélemények a tech világából

Teszteltük a TrueCam M9 menetrögzítőt

2021.11.16 14:13
Teszteltük a TrueCam M9 menetrögzítőt

Youtube csatornánkon nemrégiben láthattátok a TrueCam M9 tesztjét, ahol működés közben is bemutattuk ezt a szuper kis autós menetrögzítő kamerát. Nemrégiben pedig az autós kamerákról is írtunk egy cikket. Ha szeretnéd megismerni ezeknek a hasznos autós kiegészítőknek az előnyeit, akkor katt ide! Na de térjünk a lényegre! Mit is tud az M9?

A felbontás szabálya: több pixel = nagyobb biztonság

Ha valami akkor ez igazán fontos a menetrögzítő kameránál. Na de jöjjenek a számok! A TrueCam M9 2.5K (2560 x 1440) felbontást tud biztosítani, másodpercenként 30 képkocka elkészítésével. Ez a teljesítmény garantálja, hogy az apróbb részleteket, mint például rendszámok, arcok vagy akár úthibák is könnyedén kivehetőek legyenek a felvételen. Ettől függetlenül ne várjunk tőle csodát, nem feltétlenül fogunk vele roadmovie-t vagy minőségi vlogot gyártani, de ez a kamera nem is erre hivatott. A 150 fokos látószögű kamera viszont biztosít minket arról, hogy minden rögzítésre kerül.

Este se hagy magunkra az M9-es, hiszen szenzorjának segítségével képes annyi fényt hasznosítani, hogy látható maradjon a gépjárművünk környéke. A kamerát csak minimálisan vakítja el a szemközti forgalom fénye, ezáltal a rendszámtáblák is olvashatóak maradnak.

A felbontáson túl – A TrueCam M9 arzenálja

WDR – Wide Dynamic Range funkció

Lehetővé teszi a kamera számára, hogy az éles fények és árnyékok gyors váltakozása esetén is megfelelő minőségű videófelvétel készüljön. Ezt úgy tudja elérni az M9-es, hogy a kontrasztot kiegyenlíti a széles tartomány, így a már említett éjszakai vezetés esetén sem vakítják el a kamerát a szembejövő autók.

Mozgásérzékelő és G-szenzor – A modern autós kamerák alappillérei

Sokunknak nagy kedvence volt a Knight Riderben szereplő KITT. Nem kell hozzá az 1982-es Pontiac vagy David Hasselhoff, hogy szeretett gépjárművünk tudjon vigyázni magára. A TrueCam M9-es automatikusan rögzíti az autó előtt zajló eseményeket, amikor mozgást észlel az érzékelője.

A g-szenzor háromdimenziós térben rögzíti az utazás irányát. Ennek segítségével felismeri a hirtelen ütközéseket, melyek után automatikusan menti az adott felvételeket. Ez a szuper funkció biztosítja számunkra, hogy egy baleset esetén tudjuk bizonyítani ártatlanságunkat.

Egyszerű kezelés és beállítás – Magyar nyelv!

Nem elhanyagolható tényező, hiszen ma már egyre több ember használ autós kamerát. Sok gyártó eszközeit bonyolult menüvel és az angol nyelv mellett, maximum pár ázsiai és nyugat-európai nyelvvel látja el. Ez nincs így a TrueCam M9-nél hiszen teljesen magyar menü jár hozzá, a menüje mondhatni intuitív és könnyen kezelhető.

A kamera, ha tápfeszültséget érzékel automatikusan működésbe lép és elkezdi a felvétel rögzítését. Így tehát még a fáradt hétfői reggeleken sem kell bajlódunk a reggeli kávé után az autóban ülve, hiszen pofon egyszerű a készülék üzembe helyezése.

H.265 a helytakarékosság érdekében

Fontos megjegyezni, hogy a kamera támogatja a gazdaságos H.265 kódolást, amely minőségvesztés nélkül tud tömöríteni videókat, hogy több anyag férjen el a memóriában. Számítógépen viszont kevésbé körülményes a H.264-es kódolást kezelni. Itt mindenki döntse el melyik fontosabb, összességében nem ez fog változtatni a felvételek használhatóságán, hanem maga a felbontás.

Kerüljük el a kellemetlen meglepetéseket

A TrueCam M9 majdnem annyira hű társunk lett, mint Batmannek Robin, hiszen ezen a szuper kis autós kamerán a világ 36 országának több mint 400 000 radarját és piros lámpás kereszteződését tartalmazó adatbázisát is ismeri a kamera szoftvere. Ez az adatbázis folyamatos frissül, az update-k pedig teljesen ingyenesek maradnak a jövőben is. A GPS-nek köszönhetően pedig a sebességet is láthatjuk mind valós időben és később a felvétel visszatekintésénél is.

Összességében elmondhatjuk, hogy a TrueCam megint hozta a formáját. Elérhető áron, egy olyan kamerát dobtak a piacra, amitől nehezen találni jobbat, ha szétnézünk a konkurensek között. Röviden a TrueCam M9 menetrögzítő kamera: sokoldalú, egyszerű kezelni és tele van hasznos funkciókkal.