Blog - Hírek, érdekességek, szubjektív vélemények a tech világából

Metaverzum – A virtuális valóság következő szintje

2021.12.15 10:18
Metaverzum – A virtuális valóság következő szintje

Manapság egyre gyakrabban találkozunk a kifejezéssel, főleg mióta Mark Zuckerberg a Facebook vezérigazgatója bejelentette a névváltást, miszerint az anyacég Meta-ra változtatja a nevét. A jól bevált Facebook név változtatása mögött a cég víziójának változása áll, miszerint a vállalat jövője már nem csak a közösségi média platformok üzemeltetésében rejlik, hanem egy szimbiózisban működő digitális univerzumban való kiteljesedésről.

A Meta világa nem egy különálló szolgáltatást jelent, hanem több szerver, alkalmazás és közösségi világ egybegyúrt rendszerét. A koronavírus járvány okozta személyes találkozások háttérbe szorulása, pedig további teret adott ennek a technológiának a kibontakozásához.

Hogyan fog kinézni a metaverzum?

Még mindig nem tudjuk teljesen pontosan, hogy a metaverzum milyen elemekből fog állni, és a struktúrája hogyan épül majd fel. Amit viszont már adott, hogy csúcstechnológiás mesterséges intelligencia fogja segíteni annak működését, hogy a felhasználók a virtuális valóság terében tudjanak bolyongani. Olyan közösségi teret fog adni, mely lehetővé teszi a userek számára, hogy valós időben tudjanak találkozni vagy akár megbeszéléseket tartani. Virtuális elemek segítségével épülnek fel az egyes terek, ahol személyre szabható avatárok képviselik személyünket.

A digitális világ mely dinamikusan változik

A jelenlegi felállás szerint a virtuális világ folyamatosan változik majd és az ott végbement változások rögzítésre kerülnek folyamatosan. Itt lehet szó akár a virtuális időjárásról, különböző ünnepekről vagy bármilyen nagyobb közösségi eseményről. A metaverzumban különböző megrendezett eseményekre, mint például koncertekre, előadásokra vagy akár sporteseményekre is ellátogathatunk, ezeknek az eventeknek tényleg csak a képzelőerő fog határt szabni. Felmerül bennünk a kérdés, hogy virtuálisan mennyire élvezhető egy olyan audió és vizuális katarzis, amit egy koncert adhat. És talán még nem jár ott a virtuális valóság, hogy visszaadja egy ACDC koncert dübörgő morajlását, de már most is vannak példák a VR események sikerességére. Aki benne van a videójátékok világában biztos hallott már a Fortnite-ról. A battle royal alapú játék óriási népszerűségre tett szert az elmúlt években, melyre márkák, szponzorok és előadók is felfigyeltek. Több énekes és rapper is nevét, illetve hangját adta egy-egy virtuális eseményhez a játékon belül, amit játékosok milliói követhetnek valós időben, különböző szervereken.

Metaverzum - Az internet megtestesülése

A Microsoft különböző meta alkalmazásai a jól bevált Ocolus szemüvegekkel lesznek majd műküdőképesek. Az első igénybevehető szolgáltatások között lesz a koronavírus járvány alatt is bizonyító Microsoft Teams. A hagyományos videókonferenciákat és hívásokat a virtuális valóság kiegészíti digitális terekkel és avatárokkal.

A Microsoft vezérigazgatója Satya Nadella is interjút adott a metaverzum felhasználásáról, ahol a jelenlegi verzió lehetőségeit mutatta be személyes példákkal. Az amerikai szoftvercég CEO-ja kifejtette, hogy a Meta által létrehozott technológiának segítségével járt már egy Toyota gyárban, egy kórházban a covid osztályon, de még a nemzetközi űrállomásra is ellátogatott.

Zuckerberg szerint a metaverzum egy olyan jövőképet alkot, ahol vállalatok és különböző iparágak is helyet fognak kapni, az egyes szerepek betöltése végett. A Meta világa szerinte az internet megtestesülése lesz, ahol az adott tartalmakat nem csak nézni ás hallani fogjuk, de megélni is.

Aki szeretne egy betekintést, hogy milyen lehet a Metaverzumban kalandozni annak ajánljuk a Ready Player One nevű filmet. Azoknak pedig akik a legjobb tech cuccok közül szeretnének választani: techkaptar.hu