Blog - Hírek, érdekességek, szubjektív vélemények a tech világából

NFT: Egy újabb őrület vagy a kereskedelem jövője?

2022.01.12 10:26
NFT: Egy újabb őrület vagy a kereskedelem jövője?

Világunk az internetnek hála rohamos iramban fejlődik, így a digitalizáció életünk minden szegmensében megjelenik. Ahhoz, hogy lépést tudjunk tartani ezzel a fejlődéssel rendszeresen képezni és fejleszteni kell tudástárunkat. Volt már cikkünk a Metaverzumról és a kriptovaluták világáról is blogunkban, melyekkel reméljük, hogy tudtunk segíteni megérteni ezeket a komplex témákat. Na de jó pap holtig tanul, ahogy tartja a mondás. Ezért elhoztuk Nektek mai írásunkban az NFT-ket, azaz Non-fungible tokens (Nem helyettesíthető tokenek) témáját. Jó olvasást!

Honnan ered az NFT név?

Ha elhagyjuk a csokink papírját nem biztos, hogy pánikba esünk. Viszont, ha az a csomagolás rejtette azt a promóciós kódót, amely két hét ibizai nyaralást ér, akkor lehet picit felmegy a vérnyomásunk. Ugyanez a helyzet, minden olyan terméknél vagy alkotásnál, amely előfordulási gyakoriságát, ha statisztikusan akarjuk kifejezni magunkat, valamilyen faktor limitál. Ez lehet egy adott esemény, a gyártás félbeszakadása vagy akár előre eltervezett limitált darabszám. Amióta létezik kereskedelem, azóta tudjuk, hogy amiből kevés van, annak az értéke is nagyobb lesz. Na de ez a fizikai világ, mi a helyzet az online világban, ahol ott van az aduászunk a control c és a control v?

Az internetes kereskedelemnek megszámlálhatatlan sok piaca van. Ha az ember például a legjobb tech cuccokat szeretné megvásárolni, akkor arra ottvan a Techkaptár, úgy hallottuk szuper oldal. Viszont manapság már nem csak kézzelfogható termékekért lehet fizetni, legyen az online kurzus vagy akár egy videójáték karakter. Rengeteg ilyen játékban már kész gazdaságok jöttek létre, ahol a playerek az adott világ nyersanyagaival, fizetőeszközeivel vagy akár különböző játékbeli eszközökkel kereskedhetnek. Ezekért a legtöbb esetben már ” igazi” pénzt is adhatunk, hogy a legjobban kitűnjünk az adott világban. A nagy múltú Counter Strike játékok piacán, több ezer eurós fegyverkinézetek közül is válogathatunk, így vannak olyan felhasználók, akik komplett egzisztenciát építettek ki a játék gazdaságára.

Az NFT-k legfőbb jellemzője tehát az egyediség. Minden ilyen token létrehozásánál meg kell adni, hogy mi létezésének célja. Ezeket az adatokat meta-adatoknak nevezzük, melyek permanensen megmaradnak az adott NFT-n, akár egy festő szignója az alkotásán. Továbbá másik fontos tulajdonságuk a korlátozott mennyiség, mely szorosan összefügg a tokenek értékével.

Az örök kérdés: Mire jó az NFT?

A digitális világban a hamisítás egy jelentős probléma. Banki adatokat, de akár személyazonosságot is könnyen ellophatnak bűnözők, ha nem tesszük meg a kellő óvintézkedéseket. A digitális műveket pedig kifejezetten nehéz megvédenie az alkotóknak. Ennek szabhat gátat hosszú távon az NFT-k rendszere, mely az azonosításnak egy másfajta megközelítést ad. A digitális világban az egyediség nem újkeletű dolog. Egyes domain nevek több millió dollárt is érhetnek akár, ha kellően sok embert tud bevonzani, vagy egy híres cég nevét hordozza. Az igazi értéke ezeknek a tokeneknek, hogy nem csak a digitális, de a fizikai világ tárgyait is tudják azonosítani, így megőrizve azok értékét.

Az NFT-k világában óriási potenciál van, hiszen az egyediség mindig is vonzó terület volt az emberek számára, legyen az egy NBA-s kosárlabdás kártya, egy limitált LEGO szett vagy akár egy divatcikk. Lehet lassan mi is NFT-ket fogunk árulni itt a Techkaptáron, de egyelőre maradunk azoknál a termékeknél, amikhez a legjobban értünk, amik pedig a tech cuccok. Katt ide, és máris böngészheted a Techkaptár webshopját!